Rajma recipe in hindi

Rajma recipe in hindi 


 North Indian style Rajma


 'Nothing tastes better and satisfies your soul more than a meal cooked by your mother.' And the best part no matter after how long you get the opportunity to have the meal, it will always be full of love, innocence and her care for you. Enjoy this very special 'Rajma' recipe, cooked in a very traditional punjabi style with lots of love.


'आपकी माँ द्वारा पकाए गए भोजन से ज्यादा कुछ भी बेहतर स्वाद और आपकी आत्मा को संतुष्ट नहीं करता है।' और सबसे अच्छी बात यह है कि चाहे कितने भी समय के बाद आपको भोजन करने का अवसर मिले, यह हमेशा आपके लिए प्यार, मासूमियत और उसकी देखभाल से भरा रहेगा। बहुत ही पारंपरिक पंजाबी शैली में बहुत प्यार से पकाई गई इस बेहद खास 'राजमा' रेसिपी का आनंद लें।


rajma recipe in hindi


Ingredients (सामग्री)


राजमा 
(kidney beans)       1kg
प्याज 
(onions)                  4 Finally chopped           
टमाटर   
(Tomato)                 4 Finally chopped       
लहसुन    
(Garlic)       
अदरक    
(Ginger) 
हरि मिरच 
(Green cardamom)         4-5                    
मोटी इलायची   
(Black cardamom)          4-5
दही
(Curd)                               1/2 Cup
काली मिर्च
(Black pepper)                 9-10
लोंग
(clove)                               9-10
 लाल मिर्च 
(Red Chili)                         2 tbs. 
हल्दी
(Turmeric)                         2 tbs. 
गरम मसाला
(Garm Masala)                 2 tbs. 
नमक
(Salt)                                  स्वाद अनुसार



राजमा बनाने का तरीका  ( Procedure of cooking Rajma)




सबसे पहले हम कुकर में राजमा डाल कर उसमें थोड़ा नमक डालकर उबाल लेंगे

(First we will put beans in the cooker and boil it by adding a little salt in it.)

फिर हम कढ़ाई मे थोड़ा तेल डालकर उसमें प्याज, टमाटर, हरी मिर्च, लहसुन, अदरक डालकर हल्का भूनेंगे

(Then we put some oil in the pan and add onion, tomato, green chillies, garlic, ginger and lightly fry)

उस कढ़ाई में मोटी इलायची, हरी इलायची ,काली मिर्च, लौंग डालकर इसको भी हल्का ब्राउन होने तक भुन लेंगे

(Add black cardamom, green cardamom, black pepper, cloves in that pan and fry it till it becomes light brown.)


जब हमारी यह सारी चीजें ब्राउन होने लगे तो हम गैस को बंद कर देंगे और इस मसाले को ठंडा होने के लिए रख देंगे

(When all these things start turning brown, we will turn off the gas and keep this spice to cool down.)

जब हमारा यह मसाला ठंडा हो जाए तो हम इसे मिक्सी में पीस लेंगे

(When our masala cools down, we will grind it in a mixer)


अब हम उसी कढ़ाई में दो चम्मच तेल डालकर उसमें थोड़ी हींग डालकर उसमें सारा मसाला डालकर भुन लेंगे थोड़ा भूनने पर हम उस में दही डाल देंगे और उसको अच्छी तरह पकने देंगे

(Now we will put two teaspoons of oil in the same pan, add a little asafoetida in it, add all the spices in it and fry it.)


मसाले पर जब तेल आने लगे तो हम उसमे हल्दी, मिर्च, गरम मसाला डालकर और अच्छे से पकाएंगे

(When oil starts coming on the masala, we will add turmeric powder, chilli powder , garam masala and cook well.)


हमारा जब यह सारा मसाला अच्छे से लाल हो जाए तो हम इसमें अपने उबले हुए राजमा डाल देंगे और  हल्की आंच पर 5 से 10 मिनट तक तक आएंगे

(When all this masala turns red, we will put our boiled beans in it and simmer for 5 to 10 minutes.)


फिर हम गैस बंद करके इसके ऊपर हरा धनिया डाल देंगे

(Then we will turn off the gas and put green coriander on it)



Note 


अब हमारे यह राजमा बनकर तैयार है आप इनको गरमा गरम जीरा राइस के साथ परोसें






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